"Cadascú es fa la seva pel·lícula quan llegeix una novel·la"
"Cadascú es fa la seva pel·lícula quan llegeix una novel·la"
"Cadascú es fa la seva pel·lícula quan llegeix una novel·la"
13/04/2024

Antonio Barrero, fundador del FIC-CAT i actual president de l’Associació, va oferir una xerrada sota el títol “La literatura catalana adaptada al cinema” a la Biblioteca Municipal Joan Martorell Coca de Roda de Berà. L'aforament es va completar, i també hi van assistir l'alcalde de Roda de Berà, Pere Virgili, i la regidora de Cultura, Teresa Ferré. 


L’acte, celebrat el passat dijous 11 d’abril, va estar presentat per Cris Gambín, codirectora del FIC-CAT, qui va explicar l’eix temàtic d’aquest any “Cinema i Literatura”, i que aquest fet obre la porta a una col·laboració més estreta amb la nostra biblioteca.

Gambín va animar tothom a participar en les activitats prèvies que se celebraran aquest any, així com a participar al FIC-CAT, que tindrà lloc de l’1 al 8 de juny.


Barrero va començar l’exposició fent una sèrie de reflexions sobre els diferents llenguatges que tenen el cinema i la literatura i, tot i això, la sinèrgia que es crea entre ells.  “-Quina seria l’adaptació ideal?, és lícit adaptar la novel·la a la gran pantalla?”- va preguntar retòricament.  

És un tòpic dir que el llibre sempre complau més que la pel·lícula. Segons Barrero, és impossible trobar l’adaptació ideal, ja que cada lector s’imagina, a través del llibre, la seva pròpia pel·lícula. I un director o directora no pot plasmar exactament l’imaginari de tots i cadascun dels lectors.  


Antonio Barrero va fer un repàs cronològic de la literatura que s’havia adaptat a la gran pantalla, tot explicant que la primera adaptació va ser “Viatge a la Lluna”, de Jules Verne, portada al cinema sota la direcció de Georges Mèliés, l’any 1902.


Quan a Catalunya, la indústria cinematogràfica va tenir molt auge entre els anys 20 i 30, amb la proliferació de productores i adaptacions de grans clàssics com “Terra Baixa”, “Maria Rosa”, “L’auca del senyor Esteve” o “El Cafè de la Marina”. Al cinema s’hi ha pogut veure obres d’autors com Sagarra, Guimerà, Pedrolo, Folch i Torres o Espriu.


La primera gran adaptació del cinema català arribava l’any 1982, quan Francesc Betriu va dirigir “La plaça del Diamant”, de Mercè Rodoreda.


Barrero va nomenar el malaurat Ventura Pons, “que va ser qui més i millor ha adaptat textos teatrals i narratius de la nostra literatura”.

Altre gran director que va voler recordar és el també desaparegut Agustí Villaronga, un referent del cinema en català, amb grans pel·lícules com “El mar”, “Incerta glòria” o “Pa negre”, de la qual Barrero va acabar la seva intervenció llegint un petit fragment de la novel·la.

Tot fent referència al FIC-CAT, va recordar que els grans referents com Portabella, Pons i Villaronga han passat pel Festival.


“Societat Negra”, dirigida per Ramon Térmens,  és la pel·lícula que inaugurarà el FIC-CAT 2024. És una adaptació de la novel·la que porta el mateix nom, escrita per Andreu Martín i de la qual es farà una sessió especial del Club de Lectura de la Biblioteca i comptarà amb la presència de l’autor.


Comparteix: