Carta oberta a acadèmiques i acadèmics del cinema català
Carta oberta a acadèmiques i acadèmics del cinema català
Carta oberta a acadèmiques i acadèmics del cinema català
16/12/2022

Aquest 2022 ha estat un any excel·lent per al cinema realitzat en llengua catalana. Les nostres pel·lícules han estat presents en festivals internacionals, han situat Catalunya i el català al mapa, cosa que des del FIC-CAT celebrem.


Aquest 2022, ho sabem, serà recordat dintre d’uns anys com l’any d’Alcarràs, però ha estat també l’any en què el cinema realitzat en llengua catalana ha demostrat que pot viure en diferents gèneres i estils, cosa que es va demostrar sobradament a la 14a edició del FIC-CAT.


I és que el FIC-CAT 2022 va ser un èxit de públic, i una de les coses que més va transcendir és la varietat de gèneres en les pel·lícules projectades. A la secció oficial competició, vam inaugurar amb el thriller El fred que crema, òpera prima de Santi Trullenque; vam comptar amb dues comèdies, Toscana i Escape Room, que es va alçar amb el premi del públic, i una dramèdia, Nosaltres no ens matarem amb pistoles. I vam apostar per una pel·lícula multilingüe com Sinjar, on el català conviu amb el castellà, l’àrab i el kurd per explicar una història internacional, un film que va aconseguir el Premi del Jurat i el de la Crítica.


Malauradament, la presència d'aquestes pel·lícules -secció oficial competició del FIC-CAT 2022- a les nominacions dels Premis Gaudí 2023 ha estat anecdòtica. Si bé es compta amb el cinema fet en català en la categoria de Millor Pel·lícula, on és un requisit per poder optar-hi, en la resta de categories la presència del cinema en la nostra llengua només està representada bàsicament per Alcarràs i Suro. Dels films que van competir al FIC-CAT (Alcarràs es va projectar fora de competició i Suro es va estrenar més tard), només Nosaltres no ens matarem amb pistoles, amb dues nominacions, i El fred que crema, amb una una única nominació, han tingut representació. Escape Room, un èxit a taquilla, al nostre festival i a la seva estrena a TV3, no té cap representació als Gaudí. Sinjar, una història internacional, amb grans interpretacions, tampoc està representada en cap de les múltiples categories. Igual que Toscana, una comèdia d’autor poc habitual.


Evidentment, des del FIC-CAT felicitem a totes les pel·lícules nominades i a l’Acadèmia del Cinema Català per la organització d’aquests premis. Ha estat un molt bon any per al cinema fet a casa nostra, però creiem que el cinema realitzat en llengua catalana, aquest any, mereixia més. Sí, Alcarràs i Suro són dues grans pel·lícules, rodades en llengua catalana, que acumulen moltes nominacions als Gaudí, i ho celebrem. Però no han estat les úniques que enguany s’han fet en llengua catalana. El fred que crema, Escape Room i Sinjar, totes tres premiades al FIC-CAT, són tres pel·lícules que representen el cinema que també es pot fer (i s’ha de fer) en català.


Acadèmiques i acadèmics, si nosaltres no recolzem aquest cinema, el nostre cinema, la nostra llengua, qui ho farà?

Comparteix: