El FIC-CAT 2022 ha començat amb el FÒRUM Educació i Cinema, organitzat conjuntament amb AulaMèdia i amb la participació de més de 70 docents i persones vinculades al món educatiu, així com de persones interessades en aquest camp i estudiants universitaris de pedagogia i comunicació audiovisual. L’objectiu principal del FÒRUM va ser reflexionar i debatre sobre com implementar l’educació audiovisual a les aules i, alhora, aportar i compartir materials i experiències audiovisuals escolars d’arreu del territori. La jornada tenia una doble intenció: promoure l’anàlisi dels continguts audiovisuals que potenciïn el pensament crític entre l’alumnat i al mateix temps oferir metodologies per a la producció audiovisual escolar a les aules. Més enllà dels plantejaments teòrics, es van oferir continguts per dotar al professorat d’elements didàctics, crítics i creatius per l’alfabetització audiovisual i mediàtica a les escoles i els instituts.
L'acte va començar amb la benvinguda a l'esdeveniment per part de Pilar Franquet, responsable de l’àmbit educatiu del FIC-CAT, que va presentar al conductor de l'acte, Francesc-Josep Deó, director d’AulaMèdia, i als nous directors del festival, Cris Gambín i Toni Pinel.
A continuació va tenir lloc la xerrada 'El llenguatge audiovisual a l’aula', que va comptar amb la presència de Xavier Breil, professor i director de Dóna’m la teva mirada. Després d'un breu descans en què els participants van poder gaudir d'un esmorzar cortesia del comitè organitzatiu del festival, va tenir lloc la taula rodona 'El cinema i l’educació' amb la participació de Cristina Almirall Romeu, de l'equip de Projectes Educatius de Drac Màgic; Natxo Moral, president d’1entretants del País Valencià, i Gemma Paricio, cap d’estudis de l’Institut Euclides de Pineda de Mar.
'Com implementar l’Educació Audiovisual al centre?', va ser la següent xerrada que va tenir lloc amb Remei López Planas, Directora de l’Institut La Sínia de Parets del Vallès. I abans de la pausa per dinar va tenir lloc la projecció de produccions audiovisuals escolars premiades o seleccionades al FIC-CAT: Un regal espAcial, de José Juan Guijarro, de 1r d’ESO de l’Institut Son Pacs de Palma–Illes Balears; La noia de plàstic, de Jaume Martín, de 6è de primària de l’Escola Sant Josep Oriol de Barcelona; i Directed By, de Gonçal Perales, de 6è de primària l’Escola Piaget de Barcelona.
La jornada de tarda del FÒRUM Educació i Cinema va comptar amb la taula rodona 'L’educació audiovisual: nous continguts, noves tecnologies, nous reptes' amb Blanca Álvarez Mató, de l'equip de Projectes Educatius de Drac Màgic; Daniel Condeminas, Periodista i consultor en comunicació, i Gerard Vilanova, comunicador en educació i noves tecnologies i responsable de TIC ACTIVA. Posterioment, Antonio Barrero, president de l’Associació Festival Internacional de Cinema en Català. El FÒRUM es va cloure amb la projecció de la pel·lícula El fred que crema, de Santi Trullenque.
Inauguració FIC-CAT 2022
Aquest dissabte a la tarda ha tingut lloc la inauguració de la 14a edició del FIC-CAT. El Teatre del Casino Municipal s’ha omplert d’espectadors per seguir l’esdeveniment en directe.
L’acte ha començat explicant les nombroses novetats de l’edició d’enguany. La presentadora, Sònia Camí, ha fet pujar a l’escenari els nous directors del certamen, Cris Gambín i Toni Pinel, els quals han volgut agrair a l’ajuntament, empreses i persones que fan possible el Festival, i han animat a tothom a participar en la festa del cinema en català.
Premi Montserrat Carulla
Tot seguit s’ha presentat el nou Premi Montserrat Carulla, creat en aquesta edició. Carulla va formar part del Jurat des de la primera edició, sent després la presidenta d’Honor, sense faltar un sola vegada a la seva cita anual amb el FIC-CAT, sempre acompanyada del Manuel, la seva parella. El vincle de la Montserrat amb el Festival va anar més enllà de la seva participació com a Jurat, creant una amistat amb tots els membres, però especialment amb el seu director Antonio Barrero. El comitè va decidir crear aquest premi per mantenir en el record l’actriu, i en agraïment a tot el que va fer per al Festival.
A l’acte no hi van voler faltar la filla i el gendre de la Carulla, l’actriu Vicky Peña i el director de teatre, entre d’altres, Mario Gas. Peña va reafirmar l’estima de la seva mare pel FIC-CAT, i es va mostrar molt agraïda per la creació d’aquest premi.
Roda de Berà és un dels pobles amb més noms de dones. Durant l’edició del FIC-CAT del 2021, l’alcalde Pere Virgili es va comprometre a nomenar un carrer amb el nom Montserrat Carulla. I així ho va fer. Com a mostra, va lliurar a la Vicky Peña i al Mario Gas una còpia idèntica de la placa de carrer amb el nom de la gran actriu.
El comitè organitzador va decidir atorgar el primer Premi Montserrat Carulla a l’Antonio Barrero, creador del FIC-CAT i director durant 14 anys. Per haver creat, partint de zero, un Festival d’aquestes característiques i magnitud, a base de constància, dedicació, autoexigència, honestedat, implicació, respecte i compromís per la cultura i la llengua. Barrero va recollir el premi emocionat i en el seu discurs va voler agrair a totes les persones que l’havien acompanyat durant les diferents edicions del Festival, de les quals en guarda un bon record i estima. Va tenir paraules d’elogi per a la Montserrat Carulla, a qui l’unia una amistat. En acabar el seu discurs, la sala del Teatre es va aixecar per aplaudir a l’Antonio Barrero.
El premi Montserrat Carulla ha estat realitzat a mà per l’artista Laura Relea.
Presentació d’El fred que crema, de Santi Trullenque
Després d’aquests moments emotius, es va presentar la pel·lícula ‘El fred que crema’, de Santi Trullenque. Està basada en l’obra de teatre Fred, d’Agustí Franch, i és l’òpera prima del director. És un drama històric que ens situa a l’hivern de 1943, al Pirineu Andorrà. L’arribada al llogaret d’una família de jueus que fugen de la persecuió nazi trastocarà la vida a la vall. Els secrets que s’han mantingut enterrats durant molts anys estan a punt de sortir a la llum.
A la presentació del llargmetratge, que forma part de la Selecció Oficial del Festival, hi van assistir el director, Santi Trullenque, els productors Sandra Forn, José Pozo, David Ortiz i Oriol Sala-Patau, el coguionista i autor de l’obra de teatre Fred, Agustí Franch, i els actors Roger Casamajor, Adrià Collado, Daniel Horvath, Elisabet Terri i Kasia Kapcia. Trullenque va destacar la dificultat del rodatge, que va coincidir amb la pandèmia, i la predisposició i professionalitat dels actors i actrius en tot moment. També va lloar la gran tasca duta a terme per part de producció, que no va ser gens fàcil.
Projecció de videoclips i inauguració zona FoodTruck
En acabar la projecció d’El fred que crema, a la plaça de la Sardana es van projectar els videoclips que formen part de la Selecció Oficial i es va inaugurar la zona FoodTruks, una de les novetats d’enguany. La plaça de la Sardana es va omplir de gom a gom, i al llarg de la nit hi van arribar a passar més de 300 persones. En acabar la projecció dels videoclips, el Dj Quiles va amenitzar la vetllada, fent ballar a un nombrós públic.
La zona FoodTrucks estarà oberta cada dia al vespre, i disposarà de música en directe.
Pots visualitzar totes les imatges de la jornada al següent enllaç:
Avui, 4 de juny, i fins a l'11 de juny, Roda de Berà en convertirà en l'escenari de ...
Ahir, 2 de juny, es va donar el tret de sortida de la 14a edició del Festival Internacional ...
Enguany, l’eix temàtic escollit per l’organització del FIC-CAT és la producció i, per aquest motiu, la Jornada Professional, ...