Fort reclam de cinema en català a la Jornada Professional del FIC-CAT
Fort reclam de cinema en català a la Jornada Professional del FIC-CAT
Fort reclam de cinema en català a la Jornada Professional del FIC-CAT
02/06/2023

L’Antiga Fàbrica Estrella Damm va acollir la Jornada Professional 2023, un espai organitzat pel Festival Internacional de Cinema en Català que es va celebrar el passat dijous 1 de juny. Una vuitantena de professionals van assistir a la trobada, en la qual es va fer palesa la complicada situació que travessa el cinema en català. L’acte tenia com a objectius accionar noves propostes, conscienciar i debatre sobre la situació actual i fer xarxa.


Després de la benvinguda, a càrrec de Cris Gambín i Toni Pinel, directors del Festival, va tenir lloc la xerrada ‘Casos d’èxit a taquilla: més enllà d’Alcarràs’, amb Sandra Forn, productora d’’El fred que crema’ i Hèctor Claramunt, director i productor d’’Escape Room’. 


Forn va lamentar les dificultats de produir en llengua catalana: “Tens molts projectes, però no per tots aconsegueixes finançament. Has de provar moltes coses i de vegades no surten, simplement perquè no és el seu moment”. Tant Claramunt com Forn van manifestar la necessitat de l’oferta en cinema en català i molta més promoció.


Cris Gambín i Toni Pinel van apropar al públic assistent la programació de la 15a edició del FIC-CAT, que enguany reivindica el cinema vist en sales. Amb l’objectiu d’ampliar públics, especialment el jove, el Festival incorporarà la Nit Jove i l’estrena mundial de la sèrie ‘La mirada de la Fiona’, produïda per TV3 i Yumagic Films. Es va anunciar que el Festival amplia la seva programació infantil amb les projeccions d’en Titó! i Les Tres Bessones, a més dels concerts, la zona Food Trucks i totes les altres activitats que es mantenen. Els directors van destacar els llargmetratges i els documentals de la Selecció Oficial i actes que tindran lloc com la Gala d’Inauguració i de Cloenda o el lliurament del Premi Montserrat Carulla a Ventura Pons i el Premi Honorífic a Josep Maria Vallès.


La Jornada Professional va continuar amb la taula rodona sobre ‘El cinema en català, als cinemes’, moderada per Cris Gambín, i va comptar amb la participació de Laia Aubia, directora de l’Acadèmia del Cinema Català, Pío Vernis, director de negoci audiovisual de la CCMA, Jonathan Cogul, director de vendes nacional i adquisicions de Filmax, i Josep Eduard Príncep, responsable d’Ocine Les Gavarres. Els participants van coincidir en la importància d’un argument de venda previ per assolir l’èxit comercial, però el procés requereix dos elements que manquen: diners i finestres de promoció. 


Laia Aubia va instar en l’origen del problema: “No hi ha un accés fàcil al nostre cinema. Depèn de quin municipi visquis en Catalunya, no t’arriben les pel·lícules catalanes, i en català encara menys”. 

Josep Eduard Príncep va fer palesa de la manca de demanda de l’espectador català.  

Jonathan Cogul, per la seva banda, va reclamar la importància de la diversitat cinematogràfica: “Hem de fer tota mena de cinema, de qualitat, però començant a poc a poc. I els espectadors hem d’acostumar-nos a anar al cinema i escoltar-lo en català”. 


Al finalitzar la trobada, els assistents van compartir coneixements i experiències acompanyat d’un refrigeri per gentilesa del FIC-CAT i d’Estrella Damm.


La Jornada Professional del FIC-CAT 2023 va comptar amb la col·laboració d’Estrella Damm, l’Acadèmia del Cinema Català, la CCMA, Filmax, Ocine i ARTiCAT i el suport del Departament de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya, l’ICEC, PROA, PAC, diversos festivals de  Catalunya i la comunitat d’AreaVisual.


Imatges: Laia Roca Photography

Comparteix: