Josep Maria Vallès, Premi Honorífic del FIC-CAT 2023
Josep Maria Vallès, Premi Honorífic del FIC-CAT 2023
Josep Maria Vallès, Premi Honorífic del FIC-CAT 2023
20/04/2023

La 15a edició del FIC-CAT, que se celebrarà del 10 al 17 de juny, estarà dedicada al cinema vist a les sales de cinema, i atorgarà el Premi Honorífic al projeccionista i cinèfil Josep Maria Vallès. L’acte tindrà lloc diumenge 11 de juny al vespre, abans de la projecció d’una de les pel·lícules seleccionades en l’edició d’enguany. A més, Josep Maria Vallès participarà al II Fòrum Cinema i Educació, dissabte 10 de juny, i impartirà un taller a la Matinal Infantil de diumenge 11 de juny.Josep Maria Vallès està vinculat a la sala de cinema de Vilallonga del Camp des de 1974, quan només tenia 12 anys i hi va entrar com a ajudant de cabina. Un any després, va passar a ser-ne el maquinista. Vallès també ha fet de projeccionista a Reus, al Cinema Monterrosa, la Sala Cosmos, La Palma, l’Orfeó o el Centre de Lectura.


Conegut com el Totó de Vilallonga del Camp, la seva passió pel cinema l’ha portat a col·leccionar tot tipus de material, com programes de mà, cartells de cartró pintats a mà, posters de pel·lícules o projectors, que recull en antics cinemes per després poder restaurar-los. Dels 30 que té, els més antics són dels primers anys del segle XX.


L’any 2014, amb motiu del 50è aniversari de la Sala de Cinema Centre Recreatiu, es va organitzar l’exposició “Vilallonga del Camp, un poble de pel·lícula”, amb part d’aquest material propietat de Josep Maria Vallès, i també s’hi exposaven documents procedents de l’Arxiu Municipal de Vilallonga.


Museu del Cinema de Vilallonga del Camp

Aquest va ser l’origen del Museu del Cinema de Vilallonga del Camp, impulsat per Josep Maria Vallès, qui n’actua com a responsable. El primer espai d’aquestes característiques a la demarcació de Tarragona va ser creat l’any 2017 amb l’objectiu de donar a conèixer, de manera permanent, l'afecció pel cinema a Vilallonga perquè esdevingui un tret diferencial de la vila. Ubicat al Centre Cívic de Vilallonga, el museu ofereix visites guiades, activitats i tallers per a escoles i projeccions.


El director Ventura Pons, qui aquest any també rebrà un reconeixement al FIC-CAT amb el Premi Montserrat Carulla, va ser l’encarregat d’inaugurar el museu, el 10 de novembre de 2017.


Josep Maria Vallès continua actualment a la Sala de Cinema Centre Recreatiu de Vilallonga del Camp, on és el programador i projeccionista.Per la vinculació directa amb l’eix temàtic de la present edició del FIC-CAT, per la seva dedicació durant prop de 50 anys com a projeccionista, per la seva passió pel cinema i tot el que envolta l’experiència del cinema vist en sales, el Comitè organitzador del Festival ha decidit atorgar-li aquest reconeixement.


Comparteix: