La presència femenina al cinema en català, reflectida al FIC-CAT
La presència femenina al cinema en català, reflectida al FIC-CAT
La presència femenina al cinema en català, reflectida al FIC-CAT
01/06/2022

Un dels objectius del FIC-CAT és donar visibilitat a les dones. Malauradament, avui dia encara existeix una pronunciada bretxa entre gèneres en tots els àmbits, i el cinematogràfic no n’és una excepció. No obstant això, s’han fet grans passes, i tot i que el camí és llarg, les dones han demostrat, i estan demostrant, que de talent, no els hi falta. 

Al FIC-CAT, les dones tenen molt a dir, i molt a fer. 

Entre les produccions de la Selecció Oficial, n’hi ha 16 que estan dirigides per dones, i 25 per homes. Cal destacar que dels 8 llargmetratges que es projectaran durant el Festival, la meitat han estat dirigits per dones. Èxits com l’aclamada ‘Alcarràs’, dirigida per Carla Simón, o la també premiada ‘Sis dies corrents’, de Neús Ballús, esdevenen un bon exemple que el cinema sí és cosa de dones. 

Si parlem de dones al FIC-CAT, cal mencionar la gran Montserrat Carulla, presidenta d’Honor del Jurat fins al final, i gràcies a la qual hem instaurat aquest any per primer cop, el Premi Montserrat Carulla, en honor a la gran actriu i persona, tan vinculada al Festival. 

Aquest any, el Premi Honorífic sobre ‘La producció’, l’eix temàtic, s’atorgarà a una dona: a la productora Miriam Porté. Porté, qui sempre procura donar visibilitat a les dones, especialment ho va fer a través d’una sèrie de produccions televisives que parlen de dones no prou reconegudes, com clara Campoamor, Concepción Arenal, Frederica Montseny o Margarida Xirgu. 

Si ens fixem en les produccions realitzades per gent jove, com és la categoria Jove 48 Hores, la participació femenina destaca: 17 directores i 6 directors. 

Els quatre jurats del FIC-CAT,  formats per un total de 16 persones, la paritat també es compleix.  De fet, si ens fixem en el comitè organitzador del Festival, està format per 4 homes i 7 dones, i també la paritat hi és en la direcció: Cris Gambín i Toni Pinel. 


Comparteix: