Noves apostes i activitats cinematogràfiques per a les aules en el II Fòrum Cinema i Educació
Noves apostes i activitats cinematogràfiques per a les aules en el II Fòrum Cinema i Educació
Noves apostes i activitats cinematogràfiques per a les aules en el II Fòrum Cinema i Educació
12/06/2023

Previ a la Gala d’Inauguració del FIC-CAT, dissabte 10 de juny es va celebrar el II Fòrum Cinema i Educació. Per segon any consecutiu, el Festival i la revista digital AulaMèdia organitzen aquesta proposta formativa amb l’objectiu de reflexionar i debatre sobre com implementar l’alfabetització audiovisual a les aules. També pretén aportar i compartir materials i experiències audiovisuals d’arreu del territori que potenciïn el pensament crític.


Així doncs, el Casal Municipal ‘Les Monges’ va acollir una quarantena de professors d’Educació Primària i Secundària per participar en la trobada. El primer bloc va iniciar a les nou del matí amb la inauguració del II Fòrum Cinema i Educació, a càrrec de Pilar Franquet, responsable de l’Àrea Educativa del FIC-CAT, Cris Gambín i Toni Pinel, codirectors del FIC-CAT, i Francesc-Josep Deó, director d’AulaMèdia. Seguidament, es va donar pas a la taula rodona “Educar per a veure cinema”. Aquesta va comptar amb la participació de Josep Maria Vallès, cinèfil, projectista i responsable del Museu del Cinema de Vilallonga del Camp, Cilia Willem, coordinadora del Grau de Comunicació Audiovisual de la Universitat Rovira i Virgili i Albert Carbó, actor, guionista, director i productor català, i va ser dinamitzada per Francesc-Josep Deó. 


A les 10.30h, va ser moment del refrigeri amb un esmorzar ofert pel FIC-CAT amb la col·laboració del Forn Pastisseria Queralt, un espai on els assistents van aprofitar per intercanviar idees, opinions i conèixer nous projectes.


A les 11h va iniciar el segon bloc, en el qual es van exposar materials i recursos per introduir el cinema a les aules. Idoia Triana i Aleix Ferrer, referents del Centre de Recursos Pedagògics del Tarragonès, van presentar el material: “Maleta del precinema”. La jornada va continuar amb una taula d’experiències i projeccions de primària i secundària, dinamitzada per Helena Soriano, membre d’AulaMèdia. Hi van participar José Juan Guijarro, responsable de l’Aula de Cinema de l’Institut Son Pacs de Palma, Josep Cànovas, referent del projecte Film Fest de l’Escola La Pau de Sant Sadurní d’Anoia, i Loreto Pérez i Anna Grabalosa, directora i responsable del projecte CurtVALORtratge de l’Escola Mansuet de Collbató. 


A les 16h es va donar pas als tres tallers, que van tenir lloc simultàniament al Casal Municipal ‘Les Monges’. Josep Maria Vallès va ser l’encarregat de dirigir l’activitat “Realització d'un zoòtrop”. Alhora també realitzar-se el taller “Programem cinema a l’aula”, organitzat per Estefania Laia, directora de l’Escola La Pau de Sant Sadurní d’Anoia i Gemma Carbó, referent del projecte Film Fest de l’Escola La Pau, i el de “Producció audiovisual amb mòbils i tauletes”, coordinat per Martí Giménez, professor de secundària a Sant Feliu de Llobregat i Francesc-Josep Deó. Els participants van escoltar i interioritzar les propostes d’altres centres mentre gaudien dels tallers. 


El II Fòrum Cinema i Educació va obtenir un resultat molt positiu. Els assistents van conversar sobre qüestions que preocupen actualment al professorat com la necessitat d’una bona formació de base per treballar l’audiovisual a les aules o les conseqüències que poden derivar de l’arribada de la intel·ligència artificial en l’àmbit educatiu. Pilar Franquet, responsable de l’Àrea Educativa del FIC-CAT, va destacar sobretot propostes com incorporar en el currículum anual dels centres educatius l’activitat d’anar a veure cinema a les sales, per tal d’ensenyar els codis i la gramàtica del llenguatge audiovisual a l’alumnat. 


En acabar, va tenir lloc la Gala d’Inauguració de la 15a edició del FIC-CAT, en la qual es va lliurar el Premi Montserrat Carulla al director Ventura Pons, un moment molt emotiu tant pel guardonat com pel comitè organitzador i el públic assistent. També va tenir lloc la projecció i l’estrena europea de Beach House, dirigida per Hèctor Hernández Vicens, que va tenir una bona rebuda per part dels espectadors. Comparteix: