Aquesta tarda, la Biblioteca Municipal Joan Martorell Coca de Roda de Berà ha acollit una activitat prèvia del FIC-CAT. Pilar Franquet, mestra durant 35 anys a l’Escola Salvador Espriu i membre del Festival des de la seva fundació, ha ofert una xerrada interactiva sobre la importància del cinema com a eina transformadora i educativa, sota el títol El cinema, una eina educativa transformadora.
Ja des de la secció de Centres Educatius del FIC-CAT, dirigida a alumnes d'infantil, primària i secundària obligatòria i postobligatòria, el Festival aposta per connectar el cinema i l’educació amb els alumnes des de ben petits. Se’ls proporciona una plataforma on explotar la seva creativitat a través d’un concurs on els mateixos alumnes han de fer un curtmetratge de màxim 10 minuts, que després poden presentar al Festival.
Amb la xerrada, que ha omplert la Biblioteca de públic, ha quedat palesa la importància de l’educació i la seva vinculació amb el cinema, com una necessitat en l’època de l’era digital, perquè els infants puguin tenir criteri a l'hora d’analitzar el món de les imatges, sempre intencionades, i tot allò que volen transmetre. Des del FIC-CAT, sempre s’ha tingut en compte aquest vessant educatiu i es vol conscienciar als docents en la formació del llenguatge audiovisual com a bàsic i obligatori en el programa lectiu.
L’acte ha estat conformat per dues parts: una més teòrica, on s’ha explicat tot el que ens aporta el cinema en sis àmbits diferents, on s’han posat exemples de pel·lícules per il·lustrar els conceptes; i una altra més participativa, on s’ha visionat un curtmetratge i els assistents havien d’analitzar diferents aspectes tècnics i artístics per desgranar tot allò que les imatges poden arribar a comunicar.