Primera sessió de centres educatius, 2 curtmetratges, 'Sau' i 'Mamífera'
Primera sessió de centres educatius, 2 curtmetratges, 'Sau' i 'Mamífera'
Primera sessió de centres educatius, 2 curtmetratges, 'Sau' i 'Mamífera'
04/06/2024

 · Crònica LILA · 


Ahir dilluns 3 de juny va tenir lloc la tercera jornada del Festival, i va comptar amb diverses projeccions, una activitat musical ben divertida i la presència dels creadors i creadores de les obres projectades durant el dia.


A les 10 del matí van començar a desfilar per la catifa vermella del FIC-CAT l'alumnat de diferents centres de primària del Vendrell, coordinats pel Pla Educatiu d'Entorn, per gaudir de la primera sessió de la Selecció Oficial de Centres Educatius d'aquesta edició. La platea es va omplir de gom a gom d'alumnes, professors i professores de la veïna localitat. Concretament, es van projectar els 8 treballs d’Educació primària que han estat seleccionats pel Comitè de Selecció, ateses les seves temàtiques i continguts.




Pilar Franquet, responsable de l’Àrea de Pedagogia i Centres Educatius del Festival, va donar la benvinguda als assistents i va animar el professorat a ensenyar a llegir i escriure imatges, i fer-ho de manera sistemàtica, incorporant-ho com a matèria curricular. A més, també van assistir-hi representants dels dos projectes realitzats per les escoles de Roda de Berà: El millor regal de l’Escola El Cucurull, i El bosc dels records de l’Escola Salvador Espriu.


Un cop finalitzades les projeccions, els i les alumnes van votar l’obra que més els hi havia agradat. El dia de la Gala de cloenda, dissabte 8 de juny, es donarà a conèixer la guanyadora del Premi del Públic, que premiarà l’obra més votada pels assistents. A més, tots els curtmetratges de la categoria de Centres Educatius estan disponibles a la plataforma 3Cat fins el 17 de juny, i opten també al Premi del Públic online, que s’atorgarà a la producció més viral.




La sessió de tarda de dilluns va comptar amb la projecció del curtmetratge Vinguin les feres, obra d'un col·lectiu creatiu integrat per Manuela Matassini, Marina Millán, Núria Onsins, Elena Riera, Maria Roca i Marina Zubiaur, i l'estrena del documental Sau, la memòria submergida, dirigit per Ot Burgaya.


Van passar per la catifa vermella i van pujar a presentar les produccions membres dels dos equips: per part del curtmetratge, les directores Manuela Matassini, Marina Millán, Elena Riera i Maria Roca; i per part del documental, el productor executiu Agustí Danés i el productor i muntador Martí Roviró.


En el moment del col·loqui, les directores van manifestar que “es tracta d'un curtmetratge atmosfèric, suggerent i magnètic que parteix d'una premisa que ens vam plantejar: què passaria si deixéssim enrera el ritme de vida frenètic que duem i connectéssim de nou amb el medi rural? Un eclipsi solar, animals desorientats i la descoberta sensorial de l'entorn natural conformen la història de la protagonista”.




Sau, la memòria submergida mostra una història poc coneguda: la dels pantanaires de Sau, els treballadors que van aixecar la presa de la vall; així com el record d'un paisatge físic i humà desaparegut. “El documental té moltes mirades, s'hi expliquen moltes coses que acaben connectant-se per fer emergir la memòria com un acte de justícia” -van comentar els dos productors. “Es tracta d'un relat emotiu que conjuga els testimonis de persones que encara viuen i dels seus descendents amb imatges d'arxiu familiars que han estat digitalitzades”.


El col·loqui, dinamitzat per la codirectora Cris Gambín, va permetre tractar temes com el procés de documentació, en el cas de Sau, i la força i el magnetisme aconseguit pel relat de Vinguin les feres amb un tractament absolutament femení.




I a partir de les 8 del vespre, a la plaça dels Pins, es va iniciar un Bingo musical per posar a prova els coneixements dels assistents sobre la música actual que es fa als Països Catalans. L'activitat va estar coordinada per Clàudia Rosa, Blanca Domínguez, Iolanda Virgili i Guillem Jurado, membres del Comitè Jove del Festival. Es van jugar dues partides, i els guanyadors i guanyadores de les línies i el complerts es van emportar vals per consumir en qualsevol de les parades de menjar situades a la mateixa plaça i dues samarretes oficials del Festival.



En acabar, més professionals i convidats van arribar al Teatre del Casino Municipal per gaudir d’una nova sessió de nit. Els codirectors del Festival Toni Pinel i Cris Gambín van ser els encarregat de donar pas a la presentació de Gameboy, el curtmetratge de Jan Saura; i Mamífera, el llargmetratge dirigit per Liliana Torres. En representació del curtmetratge hi van assistir el director i els productors Cristina Oliva i Martí Font.  La productora Carla Sospedra va ser l'encarregada de pujar a l'escenari per presentar el llargmetratge, que participa en el Festival fóra de competició, en tant que ja s'ha estrenat a les sales comercials.




Un cop acabada la projecció es va establir un col·loqui entre els assistents i els equips de les dues produccions. Carla Sospedra va respondre a les qüestions que van sorgir entre el públic de la sala. El film reflexiona sobre les dones que no volen ser mares, aquestes dones que pateixen quan tothom els pregunta si no tenen fills, que se senten extraterrestres perquè no senten això que s'ha definit com a instint maternal. “No hi ha referents cinematogràfics de dones protagonistes que no vulguin ser mares. Literaris n'hi ha algun més però tampoc és que proliferin. Això ja et dóna una idea de la poca importància que se li ha donat i de com ha estat de fàcil per al cinema imperant, dirigit sobretot per homes, posar aquestes dones en un paper secundari i sempre sota el clixé de dones amargades que no els agrada la companyia dels nens. Les bruixes de Disney sempre són dones sense fills, per exemple”, comentava Carla Sospedra.


Per la seva banda, el director Jan Saura ha comentat que “la història que explico és una vivència personal traumàtica sobre la mort d'un familiar molt proper que m'ha servit per superar el dolor i entendre que és a través de la mort que s'apren a viure”.



El tercer dia del FIC-CAT ha estat impregnat de color lila, ja que un ventall molt ampli de persones de totes les edats han fruït de les diferents sessions, amb una programació de cinema de nivell realitzat i interpretat per dones, que aporta la llum de les dones i que posa en valor els problemes i les necessitat reals de les dones. El color lila està associat a la reivindicació i als moviments feministes, però també representa la saviesa, la imaginació, la bogeria, la creativitat, el misteri i la màgia.


Fotos de Laia Roca.

Consulta la galeria d'imatges aquí.



Comparteix: