Superat l’equador de la 15a edició del FIC-CAT, ahir dimecres 14 de juny va tenir lloc una nova jornada, en la qual es van projectar més produccions de la Selecció Oficial Competició d’enguany i es va dur a terme una activitat cinèfila a la zona FoodTrucks.
Els directors del FIC-CAT, Cris Gambín i Toni Pinel, junt amb Pilar Franquet, responsable de l’Àrea de Pedagogia i Centres Educatius del Festival, i un bon nombre de voluntàries, van rebre a les escoles que van assistir a la sessió de Centres Educatius d’Educació Primària. Franquet va animar a tots aquells centres que enguany no havien participat en el certamen a dur a terme un projecte audiovisual i poder presentar-lo l’any vinent.
Gran part dels creadors dels curtmetratges van assistir a la projecció i van poder explicar la seva experiència com a petits cineastes. Van ser-hi presents representants dels treballs Les dues cares, de l’Escola Mansuet de Collbató, Colla de 7, de l’Escola El Cucurull de Roda de Berà, SOS Spacial Odissea Sense Sentit, de L’Escola la Closa d’Esterri d’Àneu, L’Esperit Piaget, de L’Escola Piaget de Barcelona, Els teus somnis, de L’Escola de Maspujols, i Camp Base, de l’Escola Salvador Espriu de Roda de Berà.
El públic de l’última projecció de Centres Educatius d’Educació Primària va tenir l’oportunitat de votar aquella producció que més els va captivar.
Després de la pausa per dinar i agafar forces per més cinema, va ser el moment de la sessió de tarda, que va comptar amb dues produccions rodades a les comarques tarragonines. Cris Gambín, codirectora del Festival, va fer èmfasi en aquest aspecte: “Ara que el quilòmetre zero està de moda, des del FIC-CAT també reivindiquem històries properes”. Gambín, junt amb Toni Pinel, van introduir els dos treballs que es van projectar: el curtmetratge Un soroll llunyà, dirigit per Adrià Guxens, i el documental Lis aspergis escatxiguin, d’Anna Fonoll i Sílvia Iturria.
El Festival va rebre a Adrià Guxens, el qual va expressar la seva il·lusió per presentar una obra rodada a la nostra terra, en aquest cas al Delta de l’Ebre. “És un projecte molt especial, perquè tracta la visibilitat que reben totes aquelles persones de la diàspora asiàtica que quasi no tenen presència en l’audiovisual de casa nostra o, quan la tenen, interpreten a personatges estereotipats. Així, podem entendre la seva realitat”, va reivindicar Guxens, fent referència a la seva creació.
També va assistir a la quarta sessió de tarda del FIC-CAT Sílvia Fonoll, codirectora de Lis aspergis escatxiguin, una història que parla de la llengua, concretament del xipella (dialecte del català), que busca recollir bocins d’històries que han estat als marges, per ser considerades menys importants.
En el col·loqui posterior a la projecció, dirigit pel codirector del Festival Toni Pinel, va participar Sílvia Iturria, de Lis aspergis escatxiguin, però també ho va fer Maria del Carmen Montseny, una de les solivellenques protagonistes del documental. “Actualment, només queda un reducte a la Conca de Barberà que parla el xipella. Es va perdent i, per tant, s’ha de donar valor”, va apuntar Iturria. La directora també va afegir dos dels punts claus del projecte: reivindicar de la diversitat lingüística i donar veu a les dones del poble de Solivella.
Al ser obres rodades a la província de Tarragona, tant Un soroll llunyà, d’Adrià Guxens, i Lis aspergis escatxiguin, d’Anna Fonoll i Sílvia Iturria, opten al Premi a la Millor Producció de les Comarques Tarragonines.
A les vuit de la tarda, la plaça de la Sardana va tornar a omplir-se per participar en una nova activitat, organitzada per la Comissió Jove. En aquest cas, va tenir lloc el concurs cinèfil ‘Va de pel·lis’. Els participants es van organitzar en quatre grups per competir i aconseguir el premi. L’equip guanyador es va endur tres vals per gastar en una de les cinc FoodTrucks establertes durant el Festival a la plaça de la Sardana, ja sigui a Family Gins, Chick's Chicken Street Food, Creperia Rai, ThaiFoodCaravan o Tucumanos Ruiz.
A causa de la interrupció imprevista del Karaokat per la pluja del passat dimarts, ahir va haver-hi una sessió extra i inesperada de karaoke en català obert per a tothom, que va tenir molt bona rebuda. Aquells que no van poder cantar el dimarts van tenir una última oportunitat de fer-ho amb el caliu dels veïns i les veïnes de Roda de Berà.
A dos quarts de deu, va iniciar-se la sessió de nit, amb doble projecció i un denominador en comú entre les dues: fan un retrat dur de la nostra societat, plena d’individualismes.
La projecció va comptar amb l'assistència d'Esther Dueñas, productora executiva de TV3, qui va voler ser present per a donar suport al FIC-CAT.
El curtmetratge Sisè primera, dirigit per Albert Carbó, va ser la primera projecció de la nit. Es tracta d’un relat per reflexionar si realment donem les mateixes oportunitats a tothom. En aquest cas, Imma Vilarasau interpreta la propietària d'un pis que espera llogar-lo a allò que considera 'gent normal'.
Els espectadors també van poder veure la pel·lícula Unicorns, dirigida per Àlex Lora. Aquesta parla de les aparences, i ens recorda que tot i l’existència de noves tecnologies que ens ajuden a comunicar-nos, no hi ha res millor que fer-ho de la manera tradicional, cara a cara. Ens mostra que no estem sols en els nostres problemes i complicacions diàries.
En acabar la sessió, va tenir lloc un col·loqui sobre el film, dirigit pel crític de cinema Pere Vall, en el qual va assistir Sònia Ninyerola, actriu de l’obra. Ninyerola va recordar al director Àlex Lora, que no va poder ser present ahir: “L’Àlex és una persona molt acurada, precisa, senzilla i transparent. Ens cuida i en tot moment ens fa saber com se sent i comenta tot allò que no encaixa durant la gravació”.
Tal com es fa després de cada projecció del FIC-CAT, el públic assistent va poder puntuar, en una escala de l’1 al 5, les obres que van veure en les diverses sessions del dia. L'obra més votada s'endurà el premi del Públic, que es donarà a conèixer dissabte, durant la gala de cloenda.
Més imatges de la Laia Roca, aquí.
La 15a edició del FIC-CAT va arribar al seu quart dia amb molt més cinema en català i ...
Ahir dilluns 12 de juny va tenir lloc la tercera jornada del FIC-CAT i va comptar amb diverses ...
La segona jornada del FIC-CAT, que va tenir lloc ahir diumenge 11 de juny, va comptar amb una ...