Novetats FIC-CAT 2024
Novetats FIC-CAT 2024
Novetats FIC-CAT 2024
16/05/2024

El Centre Cívic La Roca Foradada, al Roc de Sant Gaietà, ha acollit la presentació de les novetats del FIC-CAT, que se celebrarà de l’1 al 8 de juny. 


Cris Gambín i Toni Pinel, directors del Festival, han desvelat qui rebrà el Premi Honorífic, que el Festival atorga cada any a una persona o col·lectiu, vinculat a l’eix temàtic, per la seva trajectòria professional. Aprofitant la dualitat de l’eix temàtic d’enguany, que vol donar visibilitat a la relació entre el Cinema i la Literatura catalans, el Festival ha decidit atorgar un doble Premi Honorífic, per la seva vinculació directa amb l’eix temàtic, al director Antoni Verdaguer i a l’escriptor i guionista Jaume Cabré

Verdaguer, qui també ha assistit a la presentació, ha manifestat, emocionat, agraïment pel reconeixement i ha fet un breu recorregut per la seva trajectòria professional. Va ser un dels primers directors en adaptar literatura catalana, i Cabré és un referent de la literatura catalana. El lliurament del premi coincidirà amb l’estrena mundial del documental Jaume Cabré la música de les paraules que ha realitzat Antoni Verdaguer en homenatge a l’escriptor.


Més estrenes que mai  


En total, es projectaran 65 obres durant els dies de Festival: 6 llargmetratges, 6 documentals, 12 curtmetratges, 18 videoclips, 15 centres educatius i 8 Jove 48 Hores. De tots aquests treballs, a més d’optar al premi de la seva corresponent categoria, 14 opten al Premi a la Millor Producció de les Comarques Tarragonines. Els directors han explicat que aquest any el Festival compta amb moltes estrenes:  el llargmetratge Societat negra, de Ramon Térmens, present a l’acte, és la pel·lícula que inaugurarà el Festival, i serà estrena a la UE; el film L’àvia i el foraster, de Sergi Miralles, serà estrena a Catalunya; entre els documentals, Sau, la memòria submergida, d’Ot Burgaya, Castelleres, tossudament alçades, de Maria Roig, Jaume Cabré la música de les paraules, d’Antoni Verdaguer, i Jango Edwards. L’home, el mite, la llegenda, d’Albert de la Torre,  seran estrenes mundials al Festival;  In memoriam Biel, de Santi Suárez-Baldrís, serà estrena a Catalunya; 3 curtmetratges també seran estrenes mundials: Dispara!, de Guillem Barceló, Ésser, d’Anna Oset, i Gameboy, de Jan Saura. 


La plataforma 3CAT acull l’edició en línia


Després de la bona experiència del 3 a la Carta, aquest any es disposarà d’un canal dins la nova OTT del 3CAT, del 28 de maig al 17 de juny. Com ja es va fer en la passada edició, la producció que esdevingui més viral obtindrà el Premi del Públic en línia. Jordi Ferrerons, coordinador de la plataforma 3CAT, ha manifestat que arribar a la 16a edició del Festival té molt de mèrit i que, sense vocació, no hi hauria festival. Ferrerons ha reafirmat el recolzament de 3CAT al Festival. 


Activitats paral·leles i foodtrucks


A més de les sessions de projecció, el Festival comptarà amb altres activitats com el Fòrum Cinema i Educació, la Jornada Professional i el Pitch de projectes. Una activitat que es tornarà a repetir serà la “Matinal Infantil”, adreçada especialment als nens i nenes i on hi haurà un capítol en exclusiva d’en Titó, entre altres sorpreses. 


Sobre el Pitch, s’hi van presentar trenta-tres projectes i set han estat seleccionats (2 semifinalistes i 5 finalistes): Xesco, de Marc Vivancos; Diari d’un operador cinematogràfic, de Dani Seguí; En Quimet, de Maria Velasco; Iulia, de Mercè Rovira; Malhivern, de Robert Molist; els semifinalistes són La Maria té 24 anys, de Martina Roura i Júlia Solé;  i Making Of, d’Albert Blay.   


La plaça dels Pins serà altre punt neuràlgic del Festival, ja que durant la setmana acollirà foodtrucks i altres activitats, com projeccions i música en directe. 


Gala de cloenda en directe a La Xarxa+


El 8 de juny, a les 7 de la tarda amb la gala de cloenda, es posarà punt final a la 16a edició del FIC-CAT. Aquest any, el director i guionista Pau Escribano i l’actriu Ann Perelló seran els encarregats de conduir la gala. La gala es podrà veure en directe a La Xarxa+ i, com a novetat, dins La Xarxa+ hi haurà una selecció de curtmetratges d’edicions anteriors disponibles durant tot l’any, per tal de complementar l’oferta del Festival dins la plataforma. Patrocinadors i col·laboradors


El FIC-CAT no seria possible sense el patrocini i la col·laboració d’entitats públiques, empreses i persones. 

L’Ajuntament de Roda de Berà, coorganitzador del FIC-CAT, és el principal patrocinador. La presentació ha comptat amb la intervenció de l’alcalde, Pere Virgili, qui ha manifestat el suport del consistori al Festival, convidant tothom a assistir-hi. 


Aquest any s’ha incorporat un nou patrocinador estratègic i del territori, el Càmping Park Playa Barà.  Els ajuntaments de Creixell i de Torredembarra continuen donant suport al Festival, com anys anteriors. 


Totes les projeccions i activitats seran gratuïtes. Per assistir a la inauguració o a la gala de cloenda caldrà invitació, que es podrà sol·licitar al web del Festival. 


Comparteix: