El FIC-CAT ha dedicat la 13a edició al muntatge cinematogràfic, una professió que sovint s’ha definit com ‘l’art invisible del cinema’. En el segon dia del festival ha destacat la reivindicació de les tasques dels muntadors i de les muntadores i de la escassa visibilitat i reconeixement que tenen tot i la seva importància.
La jornada ha donat inici a les 12 del migdia amb la classe magistral sobre el muntatge audiovisual impartida pel muntador Ernest Blasi, a través de la plataforma Zoom. Blasi, amb la seva llarga experiència professional, ha explicat als assistents en què consisteix l’edició d’una producció, les fases del procés de muntatge i les figures associades.
Per la tarda s’ha reprès l’activitat al Pavelló Poliesportiu de Roda de Berà amb el Premi Honorífic a l’Ernest Blasi. L’acte s’ha iniciat amb la visualització d’un recull d’alguns dels seus treballs realitzats entre la seva extensa filmografia com a muntador. A continuació, han participat Pepa Roig i David Gallego, muntadors socis d’Associació de Muntadores i Muntadors Audiovisuals de Catalunya (AMMAC), reivindicant la feina de muntador, demanant més visibilitat i amb el seu reconeixement a l’homenatjat.
Blasi, s’ha mostrat agraït amb el festival i ha volgut destacar el paper de la seva família, present al Pavelló Municipal de Roda de Berà, i de Francesc Betriu, el primer director amb el que va treballar, al llargmetratge “La plaça del diamant”.
Antonio Barrero, director del festival, ha explicat que el Premi Honorífic d’aquesta edició es lliura al que és el muntador català de més projecció per la seva llarga i extensa filmografia, pel seu compromís amb la cultura cinematogràfica del país, perquè encara es troba en actiu i per la seva vàlua personal. L’acte ha comptat amb el suport de l'Acadèmia del Cinema Català.
En finalitzar el lliurament del Premi Honorífic, al mateix Pavelló Municipal, ha tingut lloc la presentació de la producció de Bastian Films, Súbete al tren AIE, Gaia Audiovisuals, Numintec, TV3 i À Punt Mèdia CORDES. L’acte ha comptat amb la presència i intervencions del director, José Luis Montesinos i del muntador Luis de la Madrid.
El llargmetratge, dins la Selecció Oficial del FIC-CAT, és una ficció de terror que, com va destacar Montesinos, parla de la superació. Un desgraciat accident deixa incomunicada a Elena, una jove tetraplègica, que no té ganes de viure però que, finalment, lluita per la seva supervivència. La pel·lícula compta amb la participació destacada d’una gossa amb la qual el director s’ha mostrat encantat d’haver-hi pogut treballar.
En finalitzar la projecció, va tenir lloc un col·loqui final amb el públic assistent on es s’ha fet un repàs de molts detalls del film i del muntatge.
Totes les imatges del diumenge 6 de juny a:
https://www.facebook.com/media/set/?set=a.4374094969291881&type=3
Realitzat per Audiovisualbox, amb els joves directors Eric Monteagudo i Orió Peñalver al capdavant, l’espot està inspirat en ...
Cada any, el FIC-CAT fa un reconeixement públic a una persona o col·lectiu vinculat amb l’eix temàtic de ...
Montserrat Carulla, vinculada al FIC-CAT des de la primera edició, primer com a membre del Jurat i des ...