Setè dia, Nit Jove i produccions amb temàtiques actuals
Setè dia, Nit Jove i produccions amb temàtiques actuals
Setè dia, Nit Jove i produccions amb temàtiques actuals
17/06/2023

L’última sessió de Centres Educatius, doble projecció en la sessió de tarda, un monòleg cinèfil i la Nit Jove van ser els protagonistes del divendres 16 de juny, el penúltim dia del Festival Internacional de Cinema en Català. 


Al matí, el Teatre del Casino Municipal de Roda de Berà va obrir les seves portes per rebre als espectadors de l’última projecció de Centres Educatius d’Educació Secundària. Entre el públic es trobaven alguns dels creadors dels curtmetratges d’enguany. Van assistir-hi representants de La classe, de l’Institut de Terrassa, Una vida, de l’Institut Antoni de Martí i Franquès de Tarragona, Dones d’avui, de l’Institut Euclides de Pineda de Mar, Entre els murs, de l’Institut Montjuïc de Barcelona, Mai més, de l’Institut La Garrotxa d’Olot, Súper, de l’IES Son Pacs de Palma, i YOLO, de l’Institut Castellbisbal. A més, també van venir com a espectadors l’alumnat i professorat de l’Institut Mediterrània del Vendrell. 




A les 18h va tenir lloc l’última sessió de tarda del Festival. En primer lloc, els espectadors van visionar Provocadora, un curtmetratge dirigit per Èlia Lorente, la qual va assistir a presentar la seva creació. “Aquest curtmetratge mostra a través d’ocultar. És la retrospectiva d’unes memòries infantils, fragmentades i enigmàtiques, que no acabem de saber validar-les”, va explicar la directora. 



També es va projectar Alteritats, un documental de Nora Haddad i Alba Cros, que ahir es va estrenar a la província de Tarragona. Aquesta obra recull la veu de diferents vivències lesbianes de quatre generacions residents a Catalunya i plasma la realitat de cohabitar en un món estructuralment heterosexual i alhora formar part del col·lectiu LGTBIQ+. 



El FIC-CAT també va rebre com a públic en aquesta sessió a la directora i guionista Anna Maria Bofarull i al productor Heiko Kraft, de la pel·lícula Sinjar, que es va endur el Premi al Millor Llargmetratge i el Premi de la Crítica en la passada edició del Festival. 


Els espectadors presents van conversar sobre el documental Alteritats amb les seves directores en el col·loqui, moderat per Cris Gambín. Cros i Haddad van comentar que van endinsar-se en aquest projecte perquè no se sentien representades i volien parlar de les lesbianes de Catalunya. 


“Hi havia una voluntat molt forta de plasmar les vides de les protagonistes des del seu present i no des de la revictimització i la dramatització. Volíem mostrar també l’alegria que és ser lesbiana”, va declarar la codirectora Haddad. Alba Cros va incidir en la voluntat del documental: “Teníem una intenció política de veure la nostra pròpia identitat com a lesbianes i el nostre col·lectiu. De pensar-nos a nosaltres mateixes i buscar perfils diversos que obrissin nous fronts mentals”



La zona FoodTrucks, situada a la plaça de la Sardana, va ser l’espai per al monòleg cinèfil, a càrrec de Jordi Sardiña, un director de cinema frustrat i crític renegat, segons es va definir,  que va omplir de somriures la tarda del divendres. 


Sardiña va oferir un espectacle de Comèdia a Peu Dret sobre les seves fílies i fòbies amb la petita i gran pantalla i les seves vivències relacionades amb el món audiovisual, sempre amb una pinzellada d’humor i un estil propi molt característic. 




En finalitzar el monòleg, va començar la Nit Jove, una de les novetats de l’edició d’enguany organitzada amb l’objectiu d’apropar el Festival a un públic més jove. L’activitat va estar coordinada per la recentment creada Comissió Jove, formada per Clàudia Rosa, Guillem Jurado, Blanca Domínguez i Iolanda Virgili, quatre joves vinculats al FIC-CAT des dels inicis i que també van dirigir algunes de les activitats que han tingut lloc a la plaça de la Sardana, com el Karaokat, el bingo musical o el concurs ‘Va de pel·lis’. 


Així doncs, la Nit Jove va comptar amb una sessió de curtmetratges amb temàtiques joves. En concret, es van visionar els següents treballs: La Masia, de Victor Català, De nit, d’Ona Jané, Neu, de Marta González, Santorini, de Biel Macià, i Solo, d’Alberto Gross. 


Van assistir-hi Victor Català, director de curtmetratge de terror La Masia, Marta Millà, actriu de De Nit, Marta González, directora i guionista de Neu, i Biel Macià, director i protagonista de Santorini, David Escobar, coproductor i protagonista de Santorini i Rubén Seca i Patrícia Gómez, productors del mateix curtmetratge. 




La Comissió Jove va proposar un kahoot com a activitat complementària de la Nit Jove. Els guanyadors d’aquesta es van endur entrades de cinema, gentilesa d’Ocine Les Gavarres, i vals per gastar en qualsevol de les cinc FoodTrucks de la plaça de la Sardana. 


La música de DJ Quiles va marcar el ritme de la nit del divendres 16 de juny amb una nova sessió amb temassos memorables i actuals.


Totes les imatges del dia aquí: Laia Roca




Comparteix: